Login

5 stadier av utbrenthet

5 stadier av utbrenthet

 

Mellom 20 og 40 prosent av oss opplever utbrenthet en gang i livet. Det varierer litt avhengig av hvordan man måler det, og hvilke grupper man ser på. Men én ting er sikkert: Yrker der man jobber tett med andre mennesker – som helsepersonell, lærere og omsorgsarbeidere – har høyere risiko. Kvinner er også litt mer utsatt enn menn.

Utbrenthet kommer ikke over natta. Det er noe som bygger seg opp over tid – som følge av langvarig press, høyt tempo og lite påfyll. Mange forbinder utbrenthet med jobb, men det handler egentlig om kronisk stress – og det kan også komme fra krevende livssituasjoner, familieansvar eller følelsen av aldri å strekke til.

Derfor kan det være veldig nyttig å vite litt om hva stress egentlig er, hvordan kroppen reagerer på det, og ikke minst hva man selv kan gjøre for å beskytte seg. Jo tidligere vi fanger opp tegnene, jo lettere er det å gjøre noe før det går for langt.

For å forstå hvordan utbrenthet utvikler seg, kan det være lurt å kjenne til de fem vanligste stadiene folk ofte går gjennom 👇

 

1. Hvetebrødsdagene

I dette stadiet er det ingen symptomer på stress. Du høster fordelene lett stress kan gi deg - uten at det er negativt for helsen din!

Timer eller enkeltdager med lett forhøyede stresshormoner gir en følelse av energi, engasjement, interesse, spenning eller våkenhet (litt stress oppleves ofte positivt).

Hvetebrødsdagene er en fin plass å være. Dette stadiet er vanlig når du går i gang med et nytt prosjekt eller ny jobb og vil gjøre ditt beste. 

Fellen en del av oss kan gå i, i dette stadiet er at vi blir revet med og glemmer å balansere stress med nok hvile. Vi blir for produktive og tar på oss mer en vi egentlig klarer.

Men, dersom vi klarer å balansere energien og mestre stress når vi er i hvetebrødsdagene, kan vi bli værende her 😊

2. Debut av stress

Når vi ikke har en god nok balanse mellom stress og hvile, vil mange av oss raskt komme over i dette stadiet, og symptomer på stress begynner å vise seg. Det kan være litt mer grubling, en forverring av søvnen, indre uro/angst/irritabilitet, hode/muskelsmerter, ofte følelser av tretthet - eller andre ting.

Du begynner kanskje å kjenne på at noen dager er mer krevende enn andre. Noen av oss begynner også å nedpriorierer egne behov.

3. Kronisk stress

Dersom du kommer over i kroniske, eller langvarig stress vil du gjerne oppleve at symptomer begynner å være tilstede daglig.

I dette stadiet kan du også gjerne kjenne på at motivasjonen og “driven” som du tidligere har hatt oftere begynner å svikte. Du kjenner deg mindre produktiv og begynner kanskje å utsette oppgaver fordi det krever så mye å komme i gang/gjennomføre.

For noen kan det oppleves som om man begynner å mister kontrollen, eller føler seg overveldet. 

Sinne, angst og emosjonelle utbrudd er ikke uvanlig i dette stadiet. Noen tyr til alkohol, usunn mat eller for mye bruke av mobil for å roe seg ned.

4. Utbrenthet

Dette stadiet kjennetegnes av vedvarende fysisk og mental og emosjonell utmattelse som gjør det vanskelig å håndtere de kravene du har, både på jobb og privat. De fysiske og psykiske symptomene forverres. Du føler deg gjerne sliten, overveldet og tappet - det aller meste av tiden.

En dag med hvile hjelper ikke lenger og du klarer ikke å hente deg inn med en frihelg eller kort ferie.

Mange begynner å trekke seg bort fra oppgaver og også trekke seg bort sosialt. Det blir vanskeligere å se for seg en vei ut av stresset.

Det er ikke sjeldent med depresjon og/eller angst i dette stadiet.

Mange som er utbrente presser seg videre, både på jobb og hjemme. Bak dette kan det ligge mye skam - man ønsker ikke at noen skal mistenke at man ikke fungerer slik man tenker at man bør 🩷

5. Vedvarende/alvorlig utbrenthet

Utbrenthet påvirker nå alle aspekt av livet. Mentale og fysiske symptomer gjør at det blir vanskelig å fortsette, og man klarer ikke lenger å "late som" for omverdenen.

Mange vil her ikke lenger klare å stå i jobb. Dersom man likevel fortsetter å presse seg videre vil noen oppleve at kroppen stenger ned, kollapser helt og tvinger en til å stoppe. Noen forteller om hasteinnleggelser på sykehus.

Ved vedvarende utbrenthet vil de fleste trenge hjelp utenfra for å bli bedre. Har man kommet til dette stadiet kan det ta flere år å komme seg på beina igjen.

Ta grep tidlig.

Dersom du kjenner deg igjen i beskrivelsene av kronisk stress eller utbrenthet anbefaler jeg deg å ta grep allerede nå. Det er utrolig mye du kan gjøre selv for å få det bedre.

Jo raskere du tar grep, og begynner å gjøre endringer, jo raskere vil du også komme deg igjen og få tilbake god helse og god livskvalitet🌸 

Ønsker du hjelp av meg på veien tilbake fra utbrenthet? Få 33% på kurset mitt "Tilbake fra stress og utbrenthet" ved å bruke koden "TILBAKE1990"