Login

Gode grenser bringer oss nærmere

Gode grenser - gjerde

Psykolog og forfatter Henry Cloud sammenligner menneskers personlige grense med et gjerde som du setter opp rundt tomten din. Gjerde skal beskytte deg, og markerer et skille på hva som er ditt, og hva som er en annens.

På samme måte som at gjerder skal være passelig høye og ha minst en port, bør også våre grenser være passelig høye. Har vi for svake grenser og tillater for mye (lar andre få bestemme over oss) kan vi ende opp utslitt og uten følelse av kontroll i eget liv. Er vi den som kan tråkke over andres grenser ved å fortelle dem hva de skal gjøre, styre eller manipulere, risikerer vi at andre trekker seg bort - fysisk eller emosjonelt.

Har vi for rigide grenser (høye murer eller fengselsgjerder), kan vi ende opp ensomme. En person med for rigide grenser stenger ofte andre mennesker ute og deler lite for å bekytte seg selv. Problemet er at vi trenger andre for å være lykkelige, og et liv bak høye murer vil etterhvert kjennes tomt.

Å jobbe med å få til sunne grenser kan for noen høres litt usosialt ut, grenser høres gjerne ut som noe som skyver oss fra hverandre. Men i realiteten bringer sunne grenser oss nærmere. Med gode grenser blir vi trygge nok til å være nær andre, uten å miste oss selv.

 

- Liv <3