Hvordan jobbe med selvfølelsen?
God selvfølelse er å være trygg på ens evne til å mestre det som måtte komme, det er å tørre å mene noe annet enn de rundt, og også våge å ta feil. Det er å ha respekt for seg selv, sine meninger og verdier. God selvfølelse er å føle seg like verdifull som andre.
Om vi kjenner på sviktende selvfølelse, er det ikke uvanlig å begynne å søke utover - vi bruker ytre ting eller prestasjoner for å prøve å vise andre at vi er verdifulle. Det triste er at dette sjeldent virker slik vi ønsker . Prestasjoner, popularitet og penger kan gi selvtillit på noen områder og det kan gi en midlertidig følelse av glede og mestring, men det vil ikke virke betydelig inn på selvfølelsen. For å jobbe med selvfølelse må man se innover.
Psykolog Nathaniel Branden har viet sin karriere til å studere og jobbe med selvfølelse. I boken “The Six Pillars of Self-Esteem” oppsummerer han det han har kommet frem til i sitt mangeårige arbeid. Han presenterer seks pilarer, som han mener er grunnleggende for god selvfølelse. Han beskriver disse både som en forutsetning for og et resultat av god selvfølelse. Om man jobber jevnt med disse seks pilarene i eget liv, vil man sakte men sikkert øke selvfølelsen. Branden påpeker at det ikke handler om å gjøre alt på en gang, han presiserer at små endringer er enklere å gjennomføre, ofte baller på seg, og blir til store endringer på sikt.
De seks pilarene
1. Å leve bevisst
Å velge å være tilstede, og leve mer bevisst er første pilar i en god selvfølelse. Branden beskriver hvordan mange av oss går på autopilot igjennom store deler av livet, og glemmer å rette fokus på øyeblikket. Vi har nå tilgang på underholdning som vi bruker til å fylle ledige øyeblikk med (for eksempel sjekking av mail, sosiale media, TV, nyheter, podcast, lydbøker eller andre ting). Den konstante strømmen av inntrykk utenfra gjør det enda vanskeligere å være bevisst nå enn da Nathaniel Branden først skrev om dette i 1995.
Å leve bevisst vil si at vi velger å være mer tilstede, og legge merke til det som er - både det som foregår inni oss (tanker og følelser), og det som foregår rundt oss. Det handler om å være bevisst våre motiver, ønsker og behov, og ta aktive valg og handle ut ifra disse. Å leve bevisst er å leve ansvarsfullt ut ifra virkeligheten, uten å fornekte eller forvrenge. Kjennetegn på at man lever bevisst kan være; et aktivt sinn, tilstedeværelse i øyeblikket, nysgjerrighet overfor egne tanker og følelser, åpenhet for ny informasjon, og at man endrer handling når det trengs. Når man lever mer bevisst blir man bedre på å forstå og kjenne seg selv. Man blir bedre på å forstå hvorfor man gjør det man gjør og man blir mer i stand til å vurdere om dette er det riktige. Ingen lever helt ubevisst, og ingen kan leve helt bevisst (det er heller ikke målet). Men om du øker din bevissthet litt, så er du allerede i gang med å øke selvfølelsen ved hjelp av første pilar.
Om du skal leve 5% mer bevisst i dag - hva vil du gjøre da?
2. Selvaksept
Selvaksept beskrives som en handling, som noe vi gjør, og det er noe vi bevisst kan trene på. Selvaksept er å erkjenne sine tanker, følelser og ønsker, med samme vennlighet som man ville vist til en venn. Det er å ta inn over seg at man har gjort det man har gjort, og at man er den man er. Å praktisere selvaksept vil altså si at selv om man angrer på noe man har gjort, så skal man prøve å ta inn over seg, og erkjenne at man har gjort det. Det er viktig å vite at aksept ikke er det samme som at man må like noe. Man kan for eksempel mislike et trekk ved seg selv, men likevel akseptere at “akkurat nå er det slik”.
En fin måte å øve på selvaksept er å trene på å legge merke til følelser og tanker, og la de få ta plass i øyeblikket. “jeg aksepterer at jeg føler meg urolig”, “jeg aksepterer at jeg kjenner meg sint nå”. Om du er alene kan du gjerne legge hånden på brystet og lukke øynene mens du gjør dette.
Aksept kan oppsummeres som “det som er, det er”
3. Å leve autentisk
Å leve autentisk vi si å være den man er. Å kunne uttrykke det man mener, selv om de rundt deg mener noe annet. Å leve autentisk vi si at du velger å være litt mer gjennomsiktig, og vise mer av deg selv - og dermed også våge å være mer sårbar. Å leve autentisk betyr ikke at du skal være helt åpen med alle i enhver situasjon, men at du når situasjonen ligger til rette for det, kan vise “ditt sanne jeg”. Ofte kan vi skjule deler av oss selv, for å passe inn eller bli bedre likt av andre, men det som skjer da, er at vi i lengden ofrer vår selvfølelse. Ved å være deg selv bygger du selvfølelsen på sikt.
4. Å ta ansvar i eget liv
Den fjerde pilaren er å ta ansvar for seg selv og eget liv. Branden beskriver at dette først handler om å kunne skille mellom det vi har kontroll over og det som er utenfor vår kontroll. Det vi kan kontrollere er det vi skal ta ansvar for - det er dette vi kan gjøre noe med. Mennesker som praktiserer ansvar i eget liv, vil ikke drive med skyldfordeling i møte med problemer, men heller prøve å finne ut hva de selv kan gjøre. De vil også ta en aktiv tilnærming til livet og dets problemer. De leter etter en løsning, fremfor å vente på at andre skal ordne opp.
Å ta ansvar i eget liv betyr at man ikke legger ting over på andre, som man egentlig er i stand til og skal ordne opp i selv. Man har selv ansvar for sin lykke, oppnåelsen av sine mål og håndteringen av sine problemer, man har også selv ansvar for å øke egen selvfølelse. Dette betyr også at man selv ikke trenger å ta ansvar for det som er andres, og som andre kan håndtere selv.
5. Å leve målrettet
Den femte pilaren i boken “The Six Pilars og Self-Esteem” er å leve målrettet. Å leve målrettet beskrives som det motsatte av å leve tilfeldig. Det betyr å leve og handle med hensikt. For å kunne leve målrettet, kan vi stille oss selv spørsmålene; Hva ønsker jeg å få utav de forskjellige områdene av livet mitt? Hvorfor ønsker jeg dette? Hvilke mål må jeg sette meg for å få dette til?". For å leve målrettet er det viktig å sjekke inn jevnlig med seg selv; Er jeg på riktig vei? Skal jeg gjøre noe annet for å jobbe bedre mot mine mål? Bør jeg revurdere mine mål?. En del tenker først og fremst på jobb eller prestasjoner når de hører begrepet “mål”, men Branden presiserer at det handler om alle livets områder. Tenk igjennom hvor du vil; i dine vennskap, ditt ekteskap/partnerskap, foreldrerollen, med din helse, personlige utvikling, tro, eller på andre områder som er viktige for deg. Å leve målrettet betyr ikke at vi aldri skal slappe av, leve tilfeldig eller gjøre ting som faller oss inn og som vi har lyst til i øyeblikket. Vi må bare samtidig velge, på det jevne, å handle på måter som fører oss mot de målene vi har satt for oss selv.
6. Å leve med personlig integritet.
Å leve med personlig integritet betyr å leve og handle i tråd med våre verdier. Integritet kjennetegnes ved at ord og handling matcher - det man sier at man står for, det viser man også med handling at man står for. Når vi handler på tvers av våre indre verdier “mister vi ansikt” i våre egne øyene. Spørsmål som kan si noe om personlig integritet; er jeg ærlig og kan jeg stoles på?, holder jeg mine løfter?, er jeg rettferdig i hvordan jeg behandler andre?. Når vi handler på tvers av det vi mener er riktig (selv om bare vi er klar over det), så skader vi selvfølelsen. Selv om andre ikke ser oss, ser vi oss selv hele tiden, og god selvfølelse handler om at vi liker og respekterer det vi ser. En felle som vi kan havne i, er å tenke “ingen kommer til å få vite dette” - ingen kommet til å få vite at jeg løy, jukset, eller at jeg ikke kommer til å holde mitt løfte. Vi undervurderer gjerne kostnadene av litt uærlighet, av å si oss enige i noe vi ikke står for, av å bryte et løfte, å gjøre noe vi kjenner er feil, eller å legge til side våre verdier for å oppnå et gode.
En viktig del av det å leve med personlig integritet er å være bevisst over og jevnlig vurdere og revurdere våre verdier, slik at vi er klar over dem, og kan handle i tråd med dem. Vi lar våre verdier være retningsgivende for våre handlinger.