Login

Kognitiv revurdering, en stressmestringsteknikk

Post-its

Det finnes mange måter å håndtere stress på. En teknikk som har blitt studert en god del er kognitiv revurdering. Kognitiv revurdering betyr at vi selv jobber med å endre vår mentale oppfatning av en stressende situasjon.

For eksempel:

Du har en tidsfrist på deg til å levere fra deg et stort prosjekt på jobben. Bare tanken på prosjektet får hendene til å bli klamme og hjertet til å hamre. Tanker som “dette er enormt stressende”, “jeg kommer ikke til å klare å få roet ned nok til å få gjort det jeg skal” eller “jeg er ikke laget for denne type jobb” dukker opp. Stresset fører til angst og ytterligere stressymptomer og katastrofetanker.

Om du bruker kognitiv revurdering i denne situasjonen vil du prøve å snu stresset på hodet, ved å prøve og tolke det positivt. Du ville kanskje si til deg selv; “dette er kroppen min som gjør meg skjerpet og klar for oppgaven”, “jeg er bare giret på å få dette til, tenk for en mestringsfølelse det vil gi”, “det er spenning jeg føler på, fordi jeg vet at det blir sykt bra om jeg får dette til”.

Den fysiologiske responsen som skjer i kroppen når vi opplever negativt stress er svært lik den vi opplever ved positiv spenning. Forskjellen ligger først og fremst i den mentale merkelappen vi setter på den kroppslige fornemmelsen. Om du kaster deg ut fra et fly med fallskjerm, ser en skrekkfilm, vinner i lotto eller ser en skremmende hund, vil det se svært likt ut inni deg, forskjellen ligger i hodet.

Forskning viser en sterk sammenheng mellom angst og opplevd stress, og man antar at kognitiv revurdering virker fordi det roer angsten som følger med stress, og forhindrer at den driver stresset videre.

Kognitiv revurdering vil ikke passe like godt ved alle typer stress, men i en del situasjoner kan man forsøke det.

Om du ble nysgjerrig på dette og vil prøve det ut selv - da kan du ved neste stressende situasjon prøve å si til deg selv: “Jeg er spent/skikkelig giret og klar!”, istedenfor: “Å nei, så nervøs jeg er!”.

Klarer du å endre merkelappen på stressresponsen din, så kan det være at du til og med kan få stresset til å hjelpe deg positivt i noen situasjoner - det har det gjort for meg!