Login

Når symptomer setter seg som vaner i hjernen

Har du noen gang følt at et symptom som smerte, svimmelhet, kvalme, angst, trøtthet eller depresjon bare ikke slipper taket, selv om det ikke er noen tydelig fysisk årsak til plagene? Dette kan skje fordi hjernen, som er fantastisk til å lære, noen ganger lærer mønstre som ikke er til det beste for oss. Dette kalles sensitisering.

Når hjernen lærer symptomer

Sensitisering betyr at jo oftere du opplever et symptom, desto lettere blir det for hjernen å trigge det igjen. Dette handler om at hjernebanene som kobles til symptomet, blir sterkere og mer «oppkjørt». En ting som kan øke sannsynligheten for at symptomer "setter seg" på denne måten, er et nervesystem i ubalanse.

Når nervesystemet er i ubalanse

Et nervesystem i ubalanse, ofte på grunn av for høyt stressnivå over tid, gjør at hjernen blir mer følsom og reagerer sterkere. Dette kan øke sjansen for at plager som smerte, svimmelhet eller angst setter seg fast.

Langvarig stress holder kroppen i en beredskapstilstand hvor hjernen konstant scanner etter fare. Dette gjør at selv små signaler fra kroppen kan tolkes som en trussel, og symptomer blir forsterket. Over tid kan denne overreaksjonen bli en automatisk vane for hjernen. 

Hvordan hjernen lærer – sakte og raskt

Hjernen kan lære disse mønstrene både gradvis og på et øyeblikk:

  • Sakte læring: Dette skjer ofte ved langvarige plager, som når utbrenthet etter hvert utvikler seg til kronisk utmattelse. Over tid venner hjernen seg til mønsteret, og det blir en del av dens "standardinnstilling".
  • Rask læring: Noen ganger skjer det lynraskt, som når du drikker en dårlig vin og blir dårlig. Etterpå kan bare lukten av vin trigge kvalme, fordi hjernen har laget en sterk kobling på kort tid.

Hvordan kan vi hjelpe hjernen å endre mønstre?

Heldigvis kan hjernen avlære de gamle mønstrene og lære nye. Nøkkelen er å hjelpe den å forstå at du er trygg, og at situasjonen er trygg. Når hjernen føler seg trygg, slipper den lettere taket i symptomene.

1. Jobb med underbevisstheten – hypnose som verktøy

Disse automatiske mønstrene ligger i underbevisstheten. Hypnose er en metode som hjelper oss å jobbe dypere. Når vi er i en hypnotisk tilstand, kan vi gi hjernen nye signaler:

  • Det er trygt.
  • Jeg trenger ikke å holde fast på dette symptomet.
  • Jeg er frisk og sterk og tåler dette

Hypnose gir oss tilgang til det dypere nivået der sensitiseringen har skjedd, og kan hjelpe hjernen med å skape nye, sunne mønstre.

2. Gjentakelse skaper nye vaner

Akkurat som symptomet har blitt forsterket gjennom gjentakelse, trenger vi å bruke gjentakelse for å lage nye vaner. Det handler om å minne hjernen på – igjen og igjen – at den ikke trenger å reagere slik den har gjort før.

Du kan bruke affirmasjoner, visualiseringer, eller bare ta deg tid til å tenke:

  • Jeg er trygg.
  • Jeg tåler dette godt.
  • Jeg er frisk og sterk.

Over tid vil hjernen gradvis bygge opp nye baner og slippe taket i de gamle symptomene.

Endring er mulig, men det kan ta tid

Det er viktig å vite at dette kan ta tid, spesielt hvis symptomene har vært der lenge. Men hjernen kan endres – det er en av dens største styrker. Enten læringen har skjedd sakte eller raskt, kan den også avlæres.

Så hvis du sliter med plager som ikke slipper taket, vit at det er mulig å endre mønstrene. Dette finnes det mye forskning på. Ved å hjelpe hjernen å finne trygghet og i tillegg balansere nervesystemet ved å finne måter å redusere noe av det som stresser deg og roe kroppen litt oftere - kan du oppleve at symptomene gradvis slipper taket, selv symptomer som har vært alvorlige og hemmet deg svært mye.

Du er ikke fastlåst – du kan bli fri. ❤️

P.S I Stressportalen finner du mange guidede hypnoser og nevroplastiske øvelser som hjelper deg å jobbe med forskjellige symptomer og plager, i tillegg til mange gode verktøy for å roe kroppen🌸

Liv 😊