Login

Lys, humør og vinterdepresjon

Vinterdepresjon

I løpet av vinteren sliter flere av oss med mindre energi, følelser av nedstemthet eller økt uro - og det er ikke tilfeldig. Hvert år opplever menge en forverring av psykisk helse når dagene blir kortere, og vi blir utsatt for mindre lys.

Jeg har lenge vært opptatt av lys og hva det gjør for hjernen og vår mentale helse - og det er ikke lite!

En del av forklaringen på hvorfor sol er så viktig for psyken vår handler om signalstoffet serotonin. Serotonin finnes naturlig i hjernen og er med å sørge for at vi føler oss bra. For lave nivåer av serotonin er knyttet til både depresjon, angst og søvnforstyrrelser.

Hormonet melatonin spiller også inn og kan forstyrre psyken vår i mørketiden. En av melatoninets viktigste oppgaver er å gjøre oss trøtte. Ubalanse i melatoninnivåer kan derfor være med å bidra til både trøtthet på dagen og vansker med å sovne om kvelden. Sol og lys er med å undertrykke melatoninproduksjon, slik at vi blir våkne. Mens vi produserer mer når det er mørkt rundt oss.

Kroppen bruker serotonin til å lage melatonin, og dette regnes som en av grunnene til at personer som plages av depresjon (og har lavere nivåer av serotonin) ofte også har problemer med søvn.

Når vi er ute på dagtid (særlig om det er sol) - vil det øke nivåene av serotonin i hjernen, mens det undertrykker melatonin. Når lyset treffer netthinnen din, trigger det frigjøring av serotonin i hjernen. Også når sollys treffer huden dannes det serotonin - en prosess som ser ut til å skje i selve huden. Kanskje du kan kjenne deg igjen i humørboosten som solen kan gi. Jeg har flere ganger fundert på om dette er en av grunnene til at mange nordmenn liker å gå på ski - sol og snø sammen gir et enormt lys  - og dermed også et stort humørboost!

Noen lurer på om det er nyttig å ha mye lys på inne i vintermånedene. Svaret er at det vil hjelpe litt - men dessverre er det ganske begrenset. Styrken på lys måles i lux, og mens et vanlig innelys ligger på 2 -300 lux - vil lyset en soldag ute ha en styrke på over rundt 100 000! På en gråværsdag ligger gjerne lysstyrken på 5000 lux. Som du ser så er lyset ute uansett langt bedre en det du får inne, selv om det er overskyet og grått i været.

I de mørkeste månedene er jeg opptatt av å benytte meg av de soltimene som er - og selv om det ikke er sol, så prøver jeg å komme meg ut når det er lyst - og jeg bruker sjeldent solbriller om vinteren (bortsett fra når det er mye snø).

Det er ikke alltid enkelt å få til å være utendørs midt på dagen om man er i jobb eller opptatt eller forhindret på andre måter - et tips da kan være å åpne gardiner, og om du sitter i nærheten av et vindu, vil mye av lyset nå deg, også igjennom glassruten.

Et siste tips for deg som bor i deler av landet hvor det er lite lys i det hele tatt om vinteren, eller du som ønsker å få litt mer sol-boost enn hva som er mulig ute i januar/februar, er å bruke en lysterapilampe. En slik lampe gir fra seg rundt 10 000 lux, og har faktisk god effekt, både på serotoninproduksjonen, melatonin og på å styrke døgnrytmen din. Det hjelper både på humøret og søvnen.

Jeg sitter selv med en slik lampe på kontorpulten min hver eneste vinter - og den er på en times tid hver morgen :)

For deg som ønsker å lære mer om hvordan man bruker en slik lampe, har jeg liggende en video om dette på instagram (@psykologliv). Send meg en DM og spør om du ikke finner den!

Ønsker deg en fin dag!